2013. november 22., péntek

Papírmasé tál

A papírmasé az egyik kedvenc technikám. Olyan, mint az agyagozás vagy gyurmázás,  csak az ember a hulladék papír használja fel hozzá. Egyetlen hátránya, hogy nincs azonnal végeredmény, sokszor napokig, hetekig tart, mire az elkészült tárgy a helyére kerülhet, de ez főleg a száradási idők, nem pedig az eljárás bonyolultsága miatt.
Többféle módszerrel is lehet papírmasét készíteni. A legmacerásabb az, amikor az újságpapírt beáztatjuk, adunk hozzá ragasztót és összeturmixoljuk. Én ezt ritkán alkalmazom. 
Lehet kreatív boltokban papírmasé port kapni, ezt csak össze kell keverni vízzel és máris kész a massza. Ez persze egyszerű, de minek adjunk ki csomó pénzt feleslegesen, mikor otthon halmokban áll az újságpapír?
A harmadik módszer egyszerű, olcsó. Hátránya, hogy mindig kell egy alap, amire a masét ráteszi az ember, így nem minden formát könnyű kialakítani.
Kezdő papírmasézók első tárgya általában egy tál, most én is ezt készítem. 
Kell hozzá:
 • újságpapír (nem a fényes magazin, hanem az a papír, amire a napilapokat nyomtatják)
 • ragasztó, nekem bevált a vízzel hígítható tapétaragasztó
 • nagyobb ecset
 • olló
 • festék vagy csomagolópapír
 • műanyag tál
 1. A tapétaragasztót bekeverem, az újságpapírt apró csíkokra vágom. Jó sok kell majd, érdemes előkészíteni, mert később ragacsos kézzel már nem lesz olyan egyszerű.
 2. Fecnik
 3. A műanyag tálat fejjel lefelé fordítom és a felületét bevizezem. Lehet szappanos vizet is használni, állítólag ez jobb, én mindig sima vízzel csinálom. Ez azért kell, hogy a papír ne ragadjon hozzá a tálhoz, később le lehessen húzni róla, de amíg az első réteget felviszem, addig azért maradjon a helyén.
 4. A tál felületére elkezdem feltapasztani a papírdarabokat. Ahogy ráteszek egy papírt, már kenem is át ragasztóval. nem baj, ha tocsog.
 5. Indul a ragacs
 6. Szép lassan körberakom a tálat papírral. Ezt jó sok rétegben meg kell csinálni, hogy aztán legyen majd tartása a tálnak.
 7. Első réteg
 8. Mikor a papír eléri a kellő vastagságot, abbahagyom a ragacsolást és félreteszem a tálat néhány napra száradni. Így néz ki, ha megszáradt:
 9. Száradt tál
 10. Ha az ember szerencsés, akkor kis feszegetés után a papír lecsusszan a műanyag tálról. Ha kevésbé szerencsés, akkor ráfeszül, és nincs más mód, mint szikével levágni. Ilyenkor jön a második kör, a szikével szétvágott részt ismét összetapasztani papírdarabkákkal. Ebben az esetben újabb néhány nap száradás következik.
 11. Sajnos szét kellett vágni
  Újra összeragasztva

 12. Ha a tálat festeni szeretnénk, akkor az alapról leszedés után egy-két réteg egyszínű papírszeletkével fedjük be. Erre kiváló a selyempapír. Ez azért kell, mert az újságpapírra nyomtatott szöveg általában átüt a festéken. Ha a selyempapír réteg megszáradt (újabb 1-2 nap), utána lehet festeni.
 13. Én ezt a tálat most nem festem, hanem karácsonyi csomagolópapírral vonom be. A csomagolópapírt az újsághoz hasonló fecnikre vágom, és kívül-belül leragasztgatom a felületet. Ha megszáradt, kész a tál. Karácsonyi dekorációnak fogom használni, almát és narancsot vagy gömbdíszeket teszek majd bele és a TV asztal közepére helyezem.
Karácsonyi tál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése