2013. november 16., szombat

Középkori falu

Sokszor gondolkodom rajta, vajon milyen lehetett az élet régen. Nem a nagy történelmi események érdekelnek, hanem az, hogyan éltek a hétköznapi emberek. Vajon ők is fáztak reggelente? Szúrta őket az alsónemű vagy puha volt? Milyen vicceken nevettek? Hogyan vigasztalódtak szerelmi bánatukban? Milyen íze volt a bornak, amit akkoriban ittak?
Miközben ezt a kis papírfalut állítottam össze, közben szinte láttam magam előtt, ahogy egy lány kosárral a karján szalad végig az utcán, cipője kopog a kövön és közben ránevet a téren álló emberekre. Boldog, mert a szomszéd fiú előző nap hosszan utánanézett. Az egész falu kint volt a földeken, mindenki szántott, vetett. A fiú az ökröket vezette, a lány pedig az ebédet vitte az apjának, így futottak össze... 
No de még mielőtt jobban meglódul a fantáziám, ideje, hogy a kreatív részével kapcsolatban is megosszak némi információt a kedves olvasóközönséggel (bár szerintem a fantáziálgatás is kreatív foglalatosság). 
Ilyen összeállítható papírmodelleket általában könyvesboltban lehet kapni, de ha van otthon színes nyomtató, akkor az Internetről rengeteg minden letölthető. Azt ki kell tapasztalni, hogy milyen keménységű papírra érdemes (és lehet) nyomtatni, nekem a papírmodellekhez a sima fehér műszaki rajzlap vált be. Nem is drága, tart rendesen és még a nyomtatóm is képes átgörgetni magán. Ha a papír túl puha (pl. sima géppapír), akkor a modellnek nem lesz tartása, összelottyad. Viszont ha túl kemény (pl. fotókarton), akkor egyrészt a kis házi nyomtató nem fog tudni megbirkózni vele, másrészt mivel eléggé merev, a hajtogatás szinte lehetetlen. 
papírmodellezésben kezdőknek ajánlom a Canon oldalát, ahonnan egész egyszerű papírmodellek is letölthetők (és persze több hetes projektek is, ezt majd egy következő bejegyzésben megmutatom).

Középkori falu
Középkori falu

Középkori falu

2 megjegyzés: