2013. november 21., csütörtök

Karácsonyi papírgömb

Az egész karácsonyban a készülődést szeretem a legjobban. Kitalálni, milyen szépségeket fogok csinálni, gondolkodni, ki minek örülne és persze alkotni. Idén talán kicsit túlzásba is estem, mert már augusztusban elkezdtem a ráhangolódást, először csak néhány képeslappal, aztán jöttek az apró kis ajándékok, díszek. Végre nem az utolsó pillanatban kapkodok, hanem akár napokat is eltöltök egy-egy darabbal. És végre időben fel is tudom tölteni az alkotásokat ide, a blogomra, hátha valakinek már csak egy kis ihlet kell ahhoz, hogy ő is papírt-ollót ragadjon.
Ezt a kis gömböt valószínűleg majd a fára akasztom, vagy valahova a lakásba, talán a szekrényajtó fogantyújára. De az is lehet, hogy majd egy ajándék része lesz, vagy masni helyett ezt teszem a csomagolásra. Ki tudja?

Nem kell hozzá sok minden, csak papír, ragasztó és cérna. Én kétoldalas, mintás scrapbook papírt használok, de egyszínű papírból is szép lehet.
  1. A papírból 12 db egyforma kört vágok. Szerencsére van vágógépem és körsablonom is, úgyhogy ez percek alatt kész. Ha valakinek nincs ilyen otthon (gondolom ez a gyakoribb), akkor megoldható körzővel és ollóval, sőt, körző sem kell hozzá, elég körberajzolni egy poharat.
  2. 12 kör
  3. A köröket félbehajtom és egymásba teszem úgy, hogy az azonos minták azonos irányba nézzenek.
    Kicsit más lesz a végeredmény, ha csak minden második lap néz azonos irányba, azaz egy erre, egy arra, egy erre, egy arra, és így tovább. Nekem ez a változat egyébként jobban tetszik.
  4. Egymásban

  5. Középen átkötöm cérnával. A karácsonyi hangulat miatt aranyszínűvel.
  6. Átkötve
  7. Ezután elkezdem összeragasztgatni a feleket. Az első és a második lap alsó 1/3-ára teszem a ragasztót és összetapasztom. A második-harmadik lap felső 1/3-át ragasztom össze.
    A harmadik-negyedik lapot megint alul, a negyedik-ötödiket felül. És így tovább, és így tovább, amíg körbe nem érek. Fontos, hogy erős ragasztót használjunk, különben a papír szétfeszíti. Ha semmiképpen nem akarja megfogni, akkor tűzőgéppel is meg lehet tűzködni.
  8. Alsó részt ragasztom
    Felső részt ragasztom
    Ujjammal mutatom, hova kell tenni a ragasztót - alul
    Ujjammal mutatom, hova kell tenni a ragasztót - felül
  9. Végül az utolsó lapot az elsőhöz ragasztom, és kész is a dísz.
Karácsonyi papírgömb (itt minden második néz ugyanabba az irányba)
Karácsonyi papírgömb


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése