2013. november 24., vasárnap

Karácsonyi pop-up képeslap

Gyerekkoromban imádtam az olyan könyveket, amikben "mozgó alkatrészek" vagy kiemelkedő formák voltak. A pop-up képeslapok hasonlóan működnek, kinyitjuk őket, és a figurák kiemelkednek.
Ezúttal két karácsonyi ötletet mutatok be, de az alap pop-up bármi mással működik, lehet ráragasztani szívecskéket, nyuszikát, virágokat, bármit.
  1. Két képeslap alapot készítek (ld. Karácsonyi képeslap 1-3. pont). A külső sötétzöld, a belső fehér lesz. A fehér lesz a belső, pop-up rész, ennek széleit fél-fél centivel keskenyebbre vágom, mint a zöldet. Összehajtva 13,5x9,8 cm lett, a következő méreteket ekkora lapra adom meg.
  2. Alapok
  3. A fehér kartont úgy fordítom, hogy az összehajtás alulra kerüljön. Alulról kimérek 2 és 4 cm-t, itt húzok egy-egy vonalat.
  4. Vonalak

  5. Ezután az előbb berajzolt vonalakra merőlegesen rajzolok vonalakat. Az alsóhoz balról 1.5, 2.2, 5, 5.7, 7.8, 8.5, 11.3 és 12 cm-re, a felsőhöz balról 2.5, 3.2, 10,3 és 11 cm-re. Az ábrán látszik, hogy hogyan. A lényeg, hogy a sávok szélessége 7 mm legyen és bal és jobb oldalon egymás tükörképei. Azaz ha az első sáv balról 1.5 cm-re kezdődik, akkor a jobb oldali széle is 1.5 cm-re legyen jobbról.
  6. Sávok

  7. A vonalak mentén a képen látható módon bevágom a lapot.

  8. Kinyitom a papírt és a sávokat elkezdem kihajtogatni.
  9. Kihajtogatom
    Mind kihajtogatva

  10. Pecsételek vagy nyomtatok három karácsonyi figurát, majd filctollal kiszínezem őket. A figurák akkorák legyenek, hogy ha felragasztom őket és összecsukom a lapot, ne lógjanak majd ki.
  11. Nyomtatva
    Színezve

  12. Fehér kartonból vágok két sávot, ami nem szélesebb, mint a lap szélessége. A tetejüket hullámosra letépem. Sötét tintával a szélét öregítem. Ezek lesznek a havas dombok.

  13. Az egyik havas dombot felragasztom a hátsó sávokra, a másikat pedig az elsőre.
  14. Havas dombok

  15. A hátsó dombra felragasztom a télapót, az elsőre pedig a két fenyőfát.
  16. Figurák a helyükön

  17. A papír tetejére kék tintával felhőket pamacsolok, lent pedig felragasztok egy kis karácsonyi idézetet. Persze lehet máshogy is díszíteni, csak a fantázia szab határt.
    Ezzel kész a képeslap belseje.
  18. Belül

  19. A külső részhez fogom a zöld alapot, erre ráragasztok egy zöld szalaggal átkötött mintás karácsonyi lapot és körvágóval kivágott karácsonyi szöveget. 
  20. Külső díszek

  21. Ezzel kész is a pop-up képeslap.
Kívül
Belül
Csináltam még egy képeslapot, ami ugyanezzel a technikával készült:
Kívül
Belül

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése