2011. december 12., hétfő

Origami karácsonyfa

Kiskorom óta szeretek papírral foglalatoskodni. Szeretem az illatát, szeretem hajtogatni, fogdosni, színezni, ragasztani... Elképesztő, hogy egy sima papírlapból mit ki lehet hozni. Mégis, az origami nem elsősorban a papír miatt kezdett el érdekelni. Tíz-tizenkét éves lehettem, mikor hozzám került Karl Bruckner könyve, a Szadako élni akar. Ebben Szadakót, a hirosimai atomrobbantást átélt súlyos beteg kislányt az az ősi legenda élteti, hogy annak, aki 1000 darumadarat meghajtogat, teljesül egy kívánsága. Kórházi ágyán 8 hónapon keresztül hajtogatja a madarakat. Már majdnem sikerül neki (ha jól emlékszem 999-et gyárt), mikor meghal. Akit bővebben érdekel a könyv és a történet (merthogy ez egy igaz történet), az nézze meg a Moly-on.
Mindez azért jutott eszembe, mert ma egy kis karácsonyfát fogok hajtogatni. Origamihoz gyakorlatilag megfelel egy szalvéta vagy füzetlap is, én a próbálgatás időszakában géppapírt használok, de a nagy nyilvánosságnak szánt remekművekhez speciális origami papír dukál.
Origami papír csomag - én ezt használom
  1. Ha nem négyzet alakú papírból indulok ki (pl. géppapír), akkor az első lépés mindig a négyzet kialakítása. Ennek legegyszerűbb módja, ha a jobb felső sarkot lehajtom a hosszabbik oldalhoz, ez máris megadja, hogy hol kell levágni.
  2. Négyzet alakú lap készítése
  3. A fenyőfát 15x15 cm-es sötétzöld papírból készítem. 
  4. 15x15 cm-es sötétzöld origami papír
  5. Megfordítom a lapot úgy, hogy a zöld fele kerüljön alulra, a négy csúcsa pedig a négy égtáj felé nézzen.
  6. Papír megfordítva
  7. Középen félbehajtom, azaz a bal csúcsot ráhajtom a jobb csúcsra, majd visszahajtom, úgy hogy a hajtás éle jól láthatóan megmaradjon.
  8. A bal sarkot behajtom az előző lépésben keletkezett felezővonalhoz.
  9.  Ugyanezt teszem a jobb sarokkal is.
  10. Kihajtogatom a sarkokat.
  11. Az alsó sarokból felhajtom 1,5 cm-nyit.
  12. Megismétlem az 5. és 6. pontokat, de most már úgy, hogy az alsó sarok fel van hajtva. Könnyű dolgom van, hiszen csak a már meghajtogatott éleket kell visszahajtanom.
  13. A bal csúcsot behajtom a felezővonalhoz.
  14. Ugyanezt teszem a jobb csúccsal is, majd mindkét csúcsot visszahajtom az előző állapotba, mert egyelőre csak mint segédhajtásokra van rájuk szükségem.
  15. Az alsó csúcsot felhajtom úgy, hogy illeszkedjen az előbb létrejött segédvonalakra.
  16. Most lefele hajtom a csúcsot, annyi lógjon ki az egyenes vonal alá, amekkora a fa törzse lesz.
  17. A bal és jobb csúcsot behajtom a segédvonalak mentén.
  18. Megfordítom a lapot, és kész a fenyőfa. 
  19. Fenyőfa
  20. Már így is nagyon szép, de azért még utolsó lépésben arany és ezüst filccel "feldíszítem".
Feldíszített fenyőfa
* Megjegyzés: a vaku miatt sajnos a képek nem lettek túl szépek, és a valódi színhatás is torzult. Vaku nélkül jobban néz ki, viszont sötét és árnyékos.
Vaku nélkül fotózva

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése