2011. december 17., szombat

Karácsonyi ajándékkísérő kártya

Tegnap karácsonyi beszerző körúton voltam, sikerült egy csodaszép varrós dobozt vennem, valamint alapanyagokat a saját készítésű ajándékokhoz. Annyira megviselt a városban való mászkálás, a tömeg és a hazafelé cipekedés, hogy nem sok energiám maradt kreatívkodni, de hogy nap ne múljon el alkotás nélkül, azért egy egyszerű ajándékkísérőt "összedobtam". A sablont ezúttal nem én rajzoltam, ezért nem is töltöm fel. Bárki talál ezer féle ilyent, ha a google-ben rákeres a "gift tag", "gift card", "ajándékkísérő" vagy "geschenk tag" kifejezésekre.
* Megjegyzés: a kártya elkészítéséhez speciális, 0.8 mm-es domborító fejet használok. Ez kitűnően helyettesíthető kifogyott golyóstollal, vagy akár fehér ceruzával vagy fehér zselés tollal is. Az alátét egy vastag dekorgumi.
Vastag dekorgumi
0,8-as domborító fej
Domborító ceruza
Így készül a kísérőkártya:
  1. A kártya mintáját kinyomtatom és fekete filctollal átrajzolom.
  2. Kártya mintája
  3. Fogok egy darab vékony pauszpapírt és rácelluxozom a mintára (hogy az átmásoláskor ne mozduljon el). Nem kell erősen rányomni, csak épp hogy tartson.
  4. Pauszpapír
    Pauszpapír a mintán
  5. A mintát a domborító tollal átrajzolom. Azért fontos, hogy viszonylag puha alátét legyen alatta, hogy a másik oldalon kidomborodhasson a rajz. Vigyázni kell, mert a pauszpapír könnyen kilyukad domborítás közben. Ha ceruzát vagy zselés tollat használok, akkor a másik oldalon csak a fehér minta látszik, nem fog kidomborodni, ilyenkor nem is kell alá a dekorgumi alátét.
  6. Minta átrajzolása
    Így néz ki a papír hátoldala
    A minta kidomborodik a pauszpapír színén
  7. A "Boldog Karácsonyi Ünnepeket" szöveget megfelelő méretben kinyomtatom (vagy kézzel felírom), és a papír hátoldalán fekete filctollal átrajzolom (úgy, hogy az írás visszafele legyen). Erre azért van szükség, mert hátulról domborítom, ezért a tényleges szöveg a papír másik oldalán rajzolódik ki - fordítva.
  8. "Boldog Karácsonyi Ünnepeket" visszafele írva
  9. A már megrajzolt keretet a szövegre rakom, és azt is átrajzolom. Figyelek, hogy a papír hátoldalán dolgozzak. Ezután megfordítom a lapot, és kész is a felirat.
  10. Pauszpapír domború oldala
    Domborulat
  11. Keresek egy színes kartondarabot, én most pirosra gondoltam (mivel végre sikerült piros selyemszalagot vennem). A kartont és a pauszon levő mintát is kártya méretűre vágom.
  12. Pauszpapír és piros karton
  13.  A pauszpapír széléből néhány millimétert levágok, hogy kisebb legyen, mint a karton és a sarkait is lekerekítem. A papírokat egymásra illesztem.
  14. Lapok egymásra illesztése
  15.  A lapok egyik sarkát kilyukasztom (együtt kezelem a két lapot).
  16. Lyukasztás
    Lapok kilyukasztva
  17.  Fogok egy, a kartonhoz színben harmonizáló szalagot és a lyukba kötöm. Kész a kártya.
Kész kártya
Boldog Karácsonyi Ünnepeket!

4 megjegyzés:

  1. Hol lehet ezt a vastag bekorgumi lapot beszerezni? Nem találok sajnos seholcsak a 2-3mm vastagot. Várom válaszát! Edit

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Hol lehet ezt a vastag bekorgumi lapot beszerezni? Nem találok sajnos seholcsak a 2-3mm vastagot. Várom válaszát! Edit

    VálaszTörlés
  4. Én az Üllői úton vettem a Kreatív Hobby boltban évekkel ezelőtt.

    VálaszTörlés