2011. december 17., szombat

Karácsonyi képeslap 3.

Az előző bejegyzésben már mutattam egy kis ízelítőt a pergamen technikából (hivatalos nevén pergamano), most hasonló módon készítek egy csodaszép karácsonyi képeslapot.
Pausz- és kartonpapíron kívül szükség lesz vastag dekorgumira (perforáló alátét), domborító tollra, tűre és vékony hegyes élű ollóra.
 1. Pauszpapírból és színes kartonból levágok egy-egy A5-ös lapot. Én most sötétkéket választottam, de a bordó, piros, lila, sötétzöld vagy akár ezüstszürke hasonlóan szépen mutat egy karácsonyi lap alapjaként.
 2. Mindkét lapot félbehajtom.
 3. Lapok félbehajtva
 4. Egy speciális perforáló szerszámmal körben hullámosra lyuggatom a pauszpapír szélét. Kicsit tovább tart, de ugyanúgy megcsinálható körző tűjével vagy gombostűvel is. Nem szabad kemény felületen szúrkálni, különben kicsorbul a tű, ezért teszem alá a dekorgumit.
 5. Perforáló szerszám
  Hullámosan körbeszurkált pauszpapír
 6. Most jön a legembertpróbálóbb rész, csak igazán türelmesek kísérletezzenek vele. Egy vékony hegyű, éles kisollóval minden egyes szúrt lyuk között elvágom a lapot, ezáltal csipke-hatású lesz a széle. Ehhez kapható speciális pergamano olló, én ezzel csinálom, de még így is kb.egy fél Columbónyi időbe telik, mire kicsipkézem a papír szélét.
 7. Speciális perga olló
  Csipkézés
  Csipkézett szél közelről
  Az egész kicsipkézve - végre
 8. Néhány napja találtam egy érdekes csillagmintát az Interneten, letöltöttem és kinyomtattam. Hogy jobban látszódjon, áthúzom a vonalakat fekete filctollal.
 9. Csillagminta
 10. A pauszpapírt óvatosan rácelluxozom a mintalapra, majd domborító tollal körberajzolom a vonalakat. Az előző bejegyzésem 3. pontjában részletesen leírtam, hogyan csinálom.
 11. Minta átrajzolása
  Hátoldal
  A minta domború oldala
 12. A képeslap hátuljának jobb alsó sarkába beledomborítom az évszámot. Ahhoz, hogy a lap színén domború legyen a minta, belülről kell domborítani, a számokat fordítva írva.
 13. Évszám
 14. Fordított betűkkel leírom a Kellemes Karácsonyi Ünnepeket! szöveget, és a csillag alá, belülről rádomborítom a pauszpapírra.
 15. Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!
  Előlap
 16. A félbehajtott karton "gerincére" egy fogpiszkáló segítségével nagyon kevés hobbyragasztót viszek fel (a lényeg, hogy a ragasztó száradás után átlátszó legyen), majd rányomom a pauszpapírt.
 17. Ragasztózás
  Két lap összeragasztva
 18. Készen van a képeslap.
Képeslap eleje
Képeslap hátulja
Képeslap
Domború csillag
Minta közelről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése