2011. december 22., csütörtök

Karácsonyi képeslap 4.

Emlékszem, oviban csináltunk olyant, hogy az óvó nénik gyertyával egy fehér lapra mintákat rajzoltak elő, mi pedig mindenféle színű festékkel maszatoltunk a lapon, és a minta egyszer csak előbukkant. Ez az emlék ihlette ezt az egyszerű kis karácsonyi képeslapot.
 1. A szokásos módon kiválasztom a képeslap alapját (Karácsonyi képeslap 1-3. pont). Ezúttal egy nem túl vastag (kicsit vastagabb, mint a géppapír) bézs színű papírt veszek elő.
 2. Bézs színű lap
  Alap előkészítése
 3.  Fogok egy darab fehér kartont, és kisebbre szabom, mint a félbehajtott képeslap alapja.
 4. Fehér karton előkészítése
  Fehér karton és bézs alap
 5. Egy fehér gyertyával (vagy fehér szappannal, esetleg zsírkrétával) felrajzolom a mintát a kartonra. Nem kell törekedni a pontos vonalakra, épp a rajz gyermeki mivolta adja majd a képeslap szépségét.
 6. Fehér gyertya a rajzoláshoz
  A felrajzolt minta.
 7. Sötétzöld festékkel átkenem a lapot. Én általában nem vízfestéket vagy temperát használok, hanem inkább akrilfestéket. Igaz, kicsit drágább, mint a vízfesték, de vízben oldódik, roppant jól fed és száradás után vízálló. Így például egy képeslapnál nem fordulhat elő az a baleset, hogy izzadt tenyérrel kézbe fogva szétmaszatolom a mintát.
  A lap bezöldítésénél sem kell mértani vonalakat húzni, egy kis fehér rész nem baj, ha kimarad az oldalán. Fontos, hogy ne használjunk túl sok vizet a festékhez, mert igen csúnyán fel tud kunkorodni a papír és úgy marad.
 8. Előtűnik a minta
  Lap átfestve
 9. Száradás után vékonyan bekenem ragasztóval a karton hátoldalát, majd az előkészített képeslap alapra tapasztom.
 10. Megszáradt minta
  Vékony ragasztóréteg
  A minta alapra ragasztása
 11. Kész is a képeslap!
Karácsonyi képeslap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése