2012. március 21., szerda

A domborító por használata

Viszonylag gyorsan, kevés erőfeszítéssel látványos eredményt kapunk a domborító por (nevezik embossing pornak is) használatával. Célszerű akkor ehhez a módszerhez folyamodni, ha nagyobb mennyiségben szeretnénk elegáns képeslapot gyártani (pl. esküvői meghívó), de természetesen az egyedi darabokat is fel lehet dobni vele. Kreatív boltokban kis üvegcsékben árulják különféle színekben, kezdetben elég feketét venni (1200-1500 Ft egy üvegcse, de jó sokáig elég), azzal lehet kísérletezgetni és a fehér papíron igazán jól mutat.
Szükség lesz még pecsételőre és fehér tintapárnára. A tinta ne gyorsan száradó legyen, hogy a pornak legyen ideje ráragadni.
Pecsét, tintapárna
  1. A pecsételőt alaposan betintázom.
  2. Pecsételő betintázva (nem berúgva, hanem tintapárnával befestve :) )
  3. Egy fehér lapra pecsételek vele. Egyelőre semmi nem látszódik belőle, de majd hamarosan...
  4. Pecsételés
  5. A lapot teljes egészében beszórom domborító porral.
  6. Felirat hozzáadása
  7. Újságpapírt terítek a lap alá, és nemes egyszerűséggel lerázom róla a felesleges port. Kicsit meg is lehet fújogatni. Ahol a nedves tinta érte a lapot, oda a domborító por rátapad, és viszonylag stabilan ott is marad. A "viszonylag stabilan" azt jelenti, hogy nem esik le róla azalatt a néhány perc alatt, amíg nem fixáljuk, ám tapizni nem szabad! A képeken látszik, hogy én kísérletező kedvemben voltam, ezért néhányszor ujjal megböködtem... Egyébként a profik pecsételés előtt áttörlik a lapot antisztatikus kendővel, hogy a por tényleg csak a tintás részhez ragadjon.
  8. Kirajzolódik a minta
    Közelről
  9. A port fixálni hivatalosan hőlégfúvóval kell, de nekem ilyenem nincs. Először megpróbáltam hajszárítóval, de az nem elég meleg ahhoz, hogy a port ráolvassza a papírra. Utána rátettem a lapot a konvektorra, de az sem vált be. A tuti módszer: a lapot be kell tenni a sütőbe néhány percre legalacsonyabb hőmérsékleten (nálam 80 fok). Vigyázni kell, nehogy megégjen, felpöndörödjön, szóval csak óvatosan.
  10. Papír a sütőben
  11. Akkor van kész, ha a por összeolvadt és fényesen csillog, mintha szurok lenne.
Olvad a por
Végeredmény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése