2012. január 13., péntek

Valentin napi képeslap

Néha elképzelek egy-egy színösszeállítást vagy mintát, de hiába járom végig a papírboltokat, nem találok a kívánalmaknak megfelelőt. Ilyenkor kénytelen vagyok a könnyű út helyett a nehezet választani: magam festem meg a lapot. Így nem egyszerűen csak egy színes papírt kapok, hanem a festék típusától és a mázolás vastagságától függően strukturált felülete is lesz.
A következő képeslap ezzel a módszerrel készül. A hangsúly a színeken van, éppen ezért egy nagyon egyszerű sablont használok csak, amit az alapra felragasztok.
Szív sablon
 1. Fehér kartonból előkészítem az alapot a Karácsonyi képeslap bejegyzés 1-3. pontjában leírtak szerint.
 2. Képeslap alap
 3. A lapot kinyitva (úgy, hogy a külső oldala legyen felfele) ráteszem egy újságpapírra vagy papírlapba, amit majd nem sajnálok összefestékezni.
 4. Lap kinyitva
 5. Kiválasztom a nekem tetsző színeket. Rózsaszín-zöld-kék csíkos lesz az alap. Én általában akrilfestéket használok, mert bár nem a legolcsóbb, könnyű kezelni, szépen fed és száradás után vízálló (ezt már leírtam egy párszor, de hátha valaki csak ezt a bejegyzést olvassa...).
 6. Akrilfestékek
 7. Először a leghalványabb (esetemben a halvány zöld) festékkel kb. 1 cm vastag csíkokat mázolok a lapra. Vastag, 10-es ecsetet használok hozzá. Nem törekszem a tökéletes vonalhúzásra, sokkal jobban mutat a kézi festés "tökéletlensége". A festéket már nem hígítom vízzel, minél kevésbé folyós, annál kevésbé fog majd a papír felhullámosodni (sajnos teljesen nem lehet kiküszöbölni a hullámosodást, de majd mutatok egy módszert, amivel orvosolható).
 8. Zöld csíkok
 9. 5-10 perc alatt szárad annyit a festék, hogy ha a következő réteget festem, nem futnak egybe a színek. A rózsaszínnel folytatom.
 10. Zöld-rózsaszín csíkok
 11. Újabb 5-10 perc száradás (addig mondjuk kiteregetek), majd jöhet a kék.
 12. Zöld-rózsaszín-kék csíkok
 13. A szív sablont letöltöm és kinyomtatom. Ha a nyomtató bírja, akkor mehet egyből fehér kartonra, ha nem, akkor először géppapírra nyomtatom, azt kivágom, majd a sablon segítségével kartonra átmásolom.
 14. Szív sablon
 15. A szívet a kartonból kivágom.
 16. Karton szív
 17. Ismét kiválasztok 3 színt a festékes dobozból. A színeket úgy válogatom, hogy az előzőektől eltérőek legyenek, még ha csak árnyalatban is.
 18. Akrilfestékek
 19. A kartonszívet a képeslap alapjához hasonlóan csíkozom, annyi a különbség, hogy ezúttal vízszintes vonalakat húzok. Az egyes fázisok között 5-10 percet várok.
 20. Sárga csíkok
  Sárga-kék csíkok
  Sárga-kék-bordó csíkok
 21. Hiába voltam óvatos, a papír mégis felhullámosodott. Ám csüggedésre semmi ok. Ha a festék teljesen megszáradt, a lapot (az alapot és a szívet is külön-külön) egy törölközőbe csúsztatom, majd forró vasalóval átvasalom. Nem nyomom rá a vasalót és tartom egy helyen, hanem ütemesen húzkodom, nehogy megpörkölődjön a papír. 2-3 húzás után felemelem a törölközőt, kicsit szellőztetem, újra visszacsomagolom, majd tovább vasalom. Mindezt addig, amíg a lap ki nem simul. Ez a módszer alkalmazható pl. akkor is, ha gyűrődés van a lapon.
  Az akrilfesték ilyenkor már nem fog, de azért célszerű erre a célra olyan törölközőt használni, amit nem sajnál az ember, ha mégis valami baleset történne.
 22. Lap törölközőben
  Kisimultak a lapok
 23. Már csak annyi dolgom van, hogy a szívet a lap elejére ragasszam.
 24. Ragasztózás
  Képeslap
 25. Kész is vagyok
A kész képeslap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése