2012. január 16., hétfő

Szív nyomda

Mindig is imádtam nyomdázni, kisiskolás koromban egy ideig még azon is gondolkodtam, hogy ha felnövök, postás leszek, csak azért, hogy egész nap pecsételhessek. Az évek során tetemes mennyiségű pecsételőt halmoztam fel a kis kreatív sarkomban (több száz darabot), de gyakran megesik, hogy nem találok boltban sem olyant, amit épp szeretnék. Ilyenkor nincs más hátra, legyártom magamnak az elképzelésemnek megfelelő darabot. Igen, ez így sokkal macerásabb, mintha csak besétálnék a boltba és megvenném, de egyrészt olcsóbb, másrészt tényleg olyan lesz, amilyent akarok. Már ha ügyesen farigcsálom az anyagot.
Érdemes egyszerű mintával kezdeni a kísérletezést, és az első sikerélmények után magasabb szintre lépni. Éppen ezért most egy szívet fogok elkészíteni, a hangsúly elsősorban nem is a mintán, hanem a pecsétkészítés menetén van.
Ami kelleni fog: vastag és vékony dekorgumi, műanyag fólia, ragasztó.
  1. Egy kis darab vékony, fehér dekorgumira rárajzolom a mintát. Fontos, hogy a dekorgumi fehér (vagy legalábbis világos) színű legyen, különben nehezen látszik majd rajta, hogy a tinta befogta -e.
  2. Minta a dekorgumin
  3. Műanyag fóliából (írásvetítő fólia) levágok egy kb. akkora darabot, mint a minta (esetemben 1,5*2,5 cm). Ha nincs otthon ilyen fólia, akkor valamilyen műanyag flakon egyenes részéről is ki lehet hasítani egy kis darabot erre a célra (az ásványvizes palack pont nem jó, mert mindenhol íves, de pl. öblítős flakonon szokott lenni sík rész).
  4. Fóliadarab
  5. A szívet kivágom a dekorgumiból és ráragasztom a fóliára.
  6. Dekorgumi szív és fólia
    Egymásra ragasztva
  7. Vastag dekorgumiból szike segítségével levágok egy akkora darabot, mint a fólia. Tudom, hogy nem minden háztartásban található vasdag dekorgumi, pánikra semmi ok, a dekorgumi radírral nagyszerűen helyettesíthető.
  8. Vastag dekorgumi
    Dekorgumi darab
  9. A fóliát ráragasztom a dekorgumira.
  10. Ragasztózás
    Fólia a dekorgumira ragasztva
  11. Megvárom, míg teljesen megszárad, és mehet is a pecsételés. Itt tényleg fontos, hogy a ragasztó megszáradjon, mert a fólia eléggé csúszkál és pecsételés közben könnyen elmozdulhat, ha még nem ragadt oda teljesen.
Festékpárna és nyomda
Pecsételés
Tintás nyomda
Pecsételés
Pecsételt szív

2 megjegyzés: