2012. július 16., hétfő

Nyomda linóradírból

A linóradír és a linómetszés felfedezése új távlatokat nyitott számomra az otthoni pecsételő gyártásban. Maga a technológia csak számomra új, kreatív háziasszonyok már évtizedek óta használják a konyha linóleumozásából megmaradt lapokat minta sokszorosítására. A wikipedia szerint a 19. század vége óta ismert ez a technika.
A linóradírt tömb formában lehet kapni, jóval vastagabb, mint egy átlagos konyhába való linóleum lap, viszont így könnyebb kezelni a pecsételéskor (ha elfogynak a tömbjeim, azért valószínűleg ki fogom próbálni a hétköznapi linóleumot is, mert ez így piszok drága). Nagyobb kreatív boltokban nem láttam sehol, ezért az Internetről rendeltem a speciális, linómetsző késsel egyetemben.
Linóradír tömb és linómetsző kés
Az anyaga valóban olyan kis radír-szerű, viszont sokkal könnyebb megmunkálni, mint egy radírt, valahogy könnyebben csúszik benne a kés. Ami igazából nem is kés, hanem egy speciálisan kialakított hegyes valami, amivel ki lehet kapargatni a minta körül a felesleges linóleumot.
Így készül a pecsételő (először célszerű valami egyszerű kis mintával próbálkozni):
 1. A kívánt mintát kinyomtatom, vagy megrajzolom. Fontos, hogy ezen a rajzon rendes állásban (azaz ne tükörképben) szerepeljen a minta. Ahogy itt látom, olyan lesz majd a pecsételt lenyomat.
 2. Ez lesz a pecséten
 3. A mintát puha grafitceruzával átrajzolom.
 4. Grafittal átrajzolva
 5. A papírt megfordítom és rányomkodom a linóradír tömbre. A ceruza végével át is dörzsölgetem. Ajánlatos a színezett felén dolgozni, ez a vékony réteg azért van a tömbön, hogy elüssön a már kimetszett részektől és jobban látszódjon a minta.
 6. Így kerül a minta a tömbre
 7. Mikor leveszem a lapot a tömbről, a minta nagy része ottmarad. Ez a tükörképe az eredeti mintának, de ha pecsételem, az a tükörkép tükörképe lesz, azaz az eredeti.
 8. Minta
 9. Filctollal átrajzolom a vonalakat, amit körül kell metszeni.
 10. Körberajzolva
 11. Hogy könnyebb legyen kezelni a tömböt, szikével levágom akkorára, hogy csak a minta maradjon rajta.
 12. Körbevágva
 13. Jöhet a kemény munka. A linómetsző kés segítségével kivésem, kikapargatom a felesleges részeket. Ez a minta nem túl szofisztikált, elég hozzá egyféle kés, de ennél bonyolultabbakhoz azért célszerű különböző vastagságú és célú szerszámokat használni.
 14. Linómetsző kés
  Metszés közben
  Minta kivésve
 15. Ha úgy vélem kész, akkor csinálok egy próba-pecsételést. Ez megmutatja hol kell még esetleg farigcsálni, és ott korrigálom. Addig pecsételek-korrigálok, amíg szép nem lesz a pecsételt minta. 
Próba nyomat
Ha már úgyis lendületben vagyok, még gyorsan csinálok két másik pecsételőt, az elefántost a házikó másik oldalára, hogy anyagot spóroljak.Igaz, hogy azon nincs színes réteg, de ha rendesen megrajzolom filctollal a mintát, így sem nehéz kifaragni. A másik pedig egy Spenótka :) Ezt még lehet finomítani, mert a betűket azért elég nehéz precízen kifaragni.
Elefánik
Spenótka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése