2012. június 13., szerda

Memória játék

Strandon, vonaton, nyaralás közben jól jöhet egy játék unalom ellen. A memória játékot szerintem mindenki ismeri, de ha valaki esetleg nem, annak kedvéért leírom a szabályokat: a játék páros számú kártyából áll, egy-egy mintából (szimbólumból) két egyforma kártya létezik. Általában ketten játsszák. A játék elején a kártyákat szimbólummal lefelé fordítva lerakják az asztalra, majd egymást váltva kettesével felfordítják a kártyákat. Miután az egyik játékos felfordított két kártyát, néhány másodpercig nézik azokat, aztán vissza is fordítja. Kivéve, ha párt talál. Ebben az esetben magához veszi a kártyákat. Ezután a másik játékos fordít, és így tovább. Az győz, akinek a játék végén (miután az összes párt megtalálták) a több kártyája van.
És most lássuk, hogy készülnek a kártyák. Legegyszerűbb papírból fabrikálni őket, viszont mivel sokat érintkezik az ember kezével, fontos, hogy strapabíró is legyen. Ezért egy meglehetősen vastag kartonnal megerősítem, erre fogom ráragasztani a hátlapot és a szimbólumokat is. Ami kell tehát az elkészítéshez: mintás papír, vastag karton, vékony fehér karton, mindenféle pecsételő, ragasztó. A mintás papírt érdemes úgy megválasztani, hogy tematikájában menjen a kártyán levő szimbólumokhoz. Én például állatokat fogok pecsételni, és egy cicás papírral díszítem a hátlapot. Amire viszont figyelni kell, hogy olyan mintája legyen, amit akárhogy vág az ember, lefordítva ne lehessen róla beazonosítani, mi van a kártya másik felén.
Papírok
  1. Mindhárom papírból 12-12 db egyforma négyzetet vágok. 4,5-5 cm oldalú négyzettel kényelmesen lehet játszani, úgyhogy ajánlom ezt a méretet.. Az, hogy hány darabot vágok függ attól, hogy milyen nehézségű játékot szeretnék csinálni.
    Hogy tényleg egyenes és egyforma legyen a kártyák oldala, a vágáshoz vágógépet használok, de persze ollóval is lehet csinálni.
  2. Vágógép
    Felvágott papírok
  3. Először a mintás papírokat ráragasztom a vastag kartonra.
  4. Ragacsolás
  5. Ezután keresek 6 állatos nyomdát (de lehet bármi más, azonos tematikájú) és a kettőt-kettőt a vékony kartonra pecsételek vele. 
  6. Állatos pecsételők
    Pecsételt lapok
  7. A pecsételt lapokat ráragasztom a vastag karton másik oldalára.
  8. A kész kártyák
  9. A mintás papírból levágok egy sávot, kb. fele olyan vastag, mint a kártyák oldala, tehát olyan 2-2.5 cm.
  10. Papírcsík
  11. A kártyákat egy csomagba fogom, a csíkot köré hajlítom és egy pontban összeragasztom. Annyira tágra hagyom, hogy könnyen le lehessen húzni a kártyáról. Ha kilóg, a felesleget levágom róla.
  12. Papírcsík a kártyák körül
    Kártyacsomag
    Memória kártya
  13. Kész is. Indulhat a játék!
Így néz ki a játék

2 megjegyzés:

  1. Pont ilyen ötletet kerestem, köszönöm szépen! Én a család fényképeivel akarom elkészíteni az unokaöcsinek, de ez a nyomdázós is tök jó megoldás! :)

    VálaszTörlés